Katar Ehliyeti Almak

IMG_3416

Hemen hemen tüm Turkiye’de elektrikler kesilmiş, kaçırılan savcı, kavgalar gürültüler… Her gün Katar’da olduğum için mutlu olabilecek haklı bir nedenim var galiba.

Bugün Katar sürücü ehliyetinden bahsedeceğim. 4 aydan sonra daha dün ancak zaman bulup da Türk ehliyetimi Katar ehliyeti ile değiştirebilme fırsatı buldum. Katar sadece belirli ülke vatandaşlarının ehliyetini sınav ve sürücu kursu zorunluluğu olmaksızın kabul ediyor ve 10 dakikalık bir işlemde size yeni ehliyetinizi veriyor. Türkiye bu listede mi? Değil! Ama Türkiye ve Katar arasındaki son zamanlarda gelişen sıkı bağlar sebebiyle yasal olmasa da Türklerin ehliyetini de Turkiye o listedeymiş gibi değiştiriyorlar. Koca emir boğazdan yalı almış, bir zahmet değiştirsinler değil mi?

Peki Türkiye’de kullandığınız ehliyetiniz var ise ve Katar ehliyeti ile değiştirmek istiyorsanız ne yapmalısınız? Eğer oturma izniniz çıktıysa (Qatar ID), yapmanız gereken şirketinizden kalıcı ehliyet için yazı almak, göz testi yaptırmak (bunu her hangi bir gözlükçüde veya hastanede yaptırabiliyorsunuz), 2 fotoğraf, pasaport, Qatar ID ve Türkiye sürücü ehliyetinizin kopyası ile en yakın trafik departmanına gidiyorsunuz. Ben Madinah Khalifa’daki genel merkeze gittim. Merkez öğleden sonra 1 ile 7 arasinda açık. İçerisi adeta bir havaalanı, girişte çantanızı kontrol eden Katarlı polisler var. İçerinin resmini çekmek istedim bloğa koyayım diye ama izin vermediler. Sonrasında Türk olduğumu söyleyince Katarlı polis telefon numaramı almak istedi, Turkiye’ye geleceğini, kendisini gezdirmemi istedi. Neyse ki konu kaynadı, ben de telefonumu vermekten kurtuldum.

İçeri giriyorsunuz, ortadaki danışmadan numara alıyorsunuz ve sıranız gelince belgelerinizi götürüyorsunuz. İçimde bir heyecan, ya vermezlerse, şimdi kim sürücü kursuna gidecek, yok vermezlerse hayatta gidip de kursa yazılamam, taksi kullanmaya devam ederim düşüncesi.. Sıra bana geliyor, Katarlı kadına yanaşıyorum, belgelerimi veriyorum. Türk pasaportumu da en üste koyuyorum ki mesajı alsın. Sonra diyorum ki, “Tırnaklarınız ne kadar güzel!”. Hoşuna gidiyor, tamam alırım ben bu ehliyeti.. Bir sıkıntı var tabi onun farketmediği. 2008 yılında yaptırdığım göz testi belgemi götürüyorum. “Ne zaman yaptırdın bu testi?” diyor. “Hatırlamıyorum, önceden yaptırmıştım.” “Git tekrar yaptır, üzerinde fotoğrafının olması ve onun üzerinde de mühür olması lazım” diyor. “Aa ben fotoğrafımı çıkarmıştım” diyorum. Yemiyor tabi, tıpış tıpış optik aramaya gidiyoruz. Ahmetin arabasinda optikçi arıyoruz. Ben işimi hallediyorum ama Jamaikalı ev arkadaşım da arabada. Onun fotoğraf da çektirmesi gerekiyor. Çünkü eğer gözlük kullanıyorsanız vereceğiniz fotoğrafta da gözlüklü olmalısınız. Fotoğrafçı arıyoruz, bulduğumuz tek fotoğrafçı 1 saat beklememiz gerektiğini söylüyor, vazgeçiyoruz ve direk Madınah Kalifa’ya geri dönüyoruz. Bu sefer sıra numarasına gerek yok, direk kadına gidiyorum. 10 dakikalık bir işlem sonrasında ehliyetim hazır oluyor. Üstelik 5 yıl geçerli! Bu arada ehliyet ucreti 250 QAR, nakit kabul etmiyorlar, banka kartınızı istiyorlar aklınızda bulunsun.

Eğer Qatar IDniz çıkmadıysa da geçici ehliyet alabiliyorsunuz. Bunun için şirketinizden yeni ehliyet için değil, geçici ehliyet için yazı alıyorsunuz ve yine aynı belgeler ile trafik departmanına gidiyorsunuz. Geçici ehliyetinizi Qatar IDnizi aldıktan sonra kalıcı olarak değiştirebiliyorsunuz.

Şimdilik ilk büyük adım halloldu. Sırada araba almak ve biraz pratik yapmak var. Katar’ın çarpışan araba trafiğinde zorluk çekmek istemiyorsanız en iyisi büyük bir araba almak. Uzun ya da kısa dönemli araç kiralamak, araç satın almaktan daha mantıklı çünkü tüm araç bakım masraflarınızı, kiralayacağınız şirket karşılıyor.Bakalım bu ikinci büyük adımı ne zaman halledeceğim.

13 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. huseyin dedi ki:

    Bilgilendirme için, vakit ayırdığın için ve emeğin için çok teşekkürler. Güzel bir paylaşım olmuş.

    Beğen

  2. Erdem Sarı dedi ki:

    Peki vize işçi vizesi ise alabiliyormuyuz bizim şirkette öyle bi söylenti var ama ya mühendis bizesi ya formen ya supervisor gibi kişilere ehliyet veriliyormuş gibi bi söylenti var ama yardimcı olurmusunuz lütfen maile geri dönüş yapabilirsiniz şimdiden teşekkür ediyorum

    Beğen

    1. kataragelsene dedi ki:

      Bazi pozisyonlara verilmiyor, asagidaki linkte pozisyonlarin listesi bulunuyor ama ben yine de Turk oldugunuz icin deneyin derim. Listede Turkiye de yok cunku.

      http://www.gulf-times.com/qatar/178/details/363921/driving–school-enrolment-increases

      Beğen

      1. Huseyin dedi ki:

        Subat 2017 itibari ile artik Turk Vatandasi da olsaniz Ingiliz Vatandasi da olsaniz ehliyetinizi ceviremiyorsunuz. Sinava girmeniz gerekiyor. Yeni ise aldigimiz arkadas ehliyet alamadi malesef 4-5 gunle kacirdi. Qatar kimligi bir hafta cikmis olsa gidip Turk ehliyetini degistirecekti ama Qatar kimligi vaktinde cikmayinca yeni yasa yururluge girdi ve cocuk simdi sinavlarla ugrasmak zorunda malesef. Ayrica ehliyet alabilir meslekler listesi de guncellendi. Koskoca Qatar Invest Bankasinin gorevli ust duzey bir arkadasimiza firmanin vize sikintilarindan dolayi stuff yazilmis vizesine ama kendisi iyi bir pozisyonda aslinda fakat kimliginizde belirtilen vize (vasif onemli) neyse iste onunkinde stff yazdigi icin kiz 6 aydir ehliyetini cevirtemedi. Simdi bir de bu sivan isleri cikti basina. En dogru bilgiyi ehliyet kurslarindan alabilirsiniz diye dusunuyorum cunku an itibariyle bizim Insan Kaynaklari falan bile dogru duzgun bilgiye sahip degil. Kolay gelsin.

        Liked by 1 kişi

  3. Ali dedi ki:

    Ben çok istiyorum orada yaşamayı lakin ne bağlı olduğum bir şirket var nede bir mesleğim bana ne tavsiye edesiniz kaçak gelirsem iyimi olur yoksa kötümü lütfen cevap yazarsanız beni Mutlu edersiniz

    Beğen

  4. İbrahim dedi ki:

    Qatar madinath khalifa da yaşıyorum türk ehliyetim var ama vizem aşçı değiştirmek için gitsem bi sorun çıkar mı acaba ?

    Beğen

    1. Asci oldugunuz icin sorun olabilir ama Turkiye ile iliskiler baya iyi bu ara, bir deneyin derim.

      Beğen

  5. ENES DEMİR dedi ki:

    Yazınızdan ötürü çok teşekkürler.Ben şu anda İnşaat Mühendisliğinde öğrenciyim ve okulu bitirince katarda çalışmak istiyorum.İzlemem gereken adımlar nelerdir?Bilgilendirirseniz çok memnun olurum.

    Beğen

    1. Merhaba, Katar’da ozellikle insaat alaninda bir cok Turk sirketi var Tekfen, Baytur gibi. Bu sirketlere direk basvuru yapabilir ya da linkedin uzerinden is arayabilirsiniz. Kolay gelsin.

      Beğen

      1. Anonim dedi ki:

        Kara yolu baglantisi olmadigi icin kacak gelmek hemen hemen cok zor. Turist vizesi ile gelip burada kacak kalabilirsiniz yani cikmazsiniz ulkeden ama size kimse is vermek istemeyecektir cunku kendi firmasini da yakmak istemez adam. Size is verebilecek kimseler de iyi is vermeyecek, iyi para vermeyecek, sosyal haklariniz vs hic bir seyiniz olmayacak. Bunlari bir kez daha dusunmenizi tavsiye ederim.

        Diger asci arkadasim malesef ascilara artik ehliyet hic vermiyorlar bildigim kadariyla. Birakin degistirmeyi hic ehliyet alma hakki vermiyorlar onlara. 😦

        Diger arkadasa oncelikle okulunda basarilar dilerim. Okulu bitirmek yetmeyecektir sadece iyi de bir ingilizcen olmasi gerekecek. Bunu da okulu bitirene kadar halletmeni oneririm. Onun disinda arkadasimin bahsettigi firmalarin genel mudurlukleri hep Turkiye’de. Ise alimlarin son onaylari, satil almalarin son onaylari falan hala daha merkezden yurutulur. Onlarin bir tanesinde staj yaparak baslayabilirsin ise ornegin. ANEL, SAMKO, TEKFEN,DOGUS,BAYTUR, YAPI MERKEZI ilk aklima gelenler. Kesin aklima gelmeyen bir bu kadar daha var. Arastir bulursun hepsini.

        Selamlar, kolay gelsin herkese.

        Liked by 1 kişi

  6. Anonim dedi ki:

    Merhaba ben 14 yaşındaym yakinda katara taşıncaz motor ehliyeti alabilirmiyim yaş sınırlaması kaçtır tesekurler.

    Beğen

  7. Gökay dedi ki:

    Ehliyet ile ilgili güncel durum hala aynı mı ? Yorumlara bakana kadar ehliyeti 10 dakika içinde alabiliyoruz diye biliyordum ?

    Beğen

    1. Merhaba, ehliyette yeni kurallar var. Katar ID’nizdeki pozisyonunuz halen onemli. Eger Turk ehliyetinizi degistirecekseniz sponsorunuzun Metrash sitesinden NOC vermesi ve sizin de konsolosluktan bir yazı almaniz gerekiyor. Göz muayenesi, konsolosluk yazisi,Turk ehliyetiniz, mavi fonlu fotoğraf ve banka kartıniz ile Madinah Khalifa’daki trafik departmanina basvurabiliyorsunuz ve ehliyetinizi alabiliyorsunuz.

      Beğen

Yorum bırakın