Katar’da Yalnız Bir Kadın Olarak Yaşamak

IMG_8069

Katar her ne kadar bazı yönleriyle Hindistan’a benzese de oldukça güvenli bir yer. Bir Türk olarak bazı konularda canınız sıkılabilir tabi. Çok hayati bir konu olmasa da örneğin dışarıda gezerken omuzlarınızın ve dizlerinizin kapalı olması gerekiyor, halk plajlarına da bikiniyle giremiyorsunuz (bknz. Katara Plajı)

İçine kapanıksanız, sosyal değilseniz, bir de tek başınıza bu ülkeye yerleşmeye geldiyseniz işiniz biraz zor. Burası başka bir ülkeye expat olarak gitmek ile karşılaştırılamayacak bir yer. Her şeyi kendi ellerinizle kazıyıp, kendinize yeni bir hayat, yeni arkadaşlar yaratmak zorundasınız. Sıkıldığınız, bunaldığınız zamanlar olacak. Ülkenizdeki arkadaşlarınız yavaş yavaş sizden uzaklaşacak ve zaman zaman kendinizi çölün ortasında yalnız hissedeceksiniz. Hiç bir şey yapmazsam kendimi işime veririm derseniz aman onda da dikkatli olun, burada Türkiye’de alıştığımız hırs ve hız yok. Beklentilerinizi düşük tutmanızda fayda var. Qataract sitesinde ‘Tavşan olarak geldiğiniz ülkeden kaplumbağa gibi ayrılırsınız’ yazmışlar, çok da doğru yazmışlar.

Yalnız gelen bayanların sayısı şimdilik oldukça az zaten, en azından Türklerden bahsediyorum. Çift olanların ya da çocukluların ayrı sosyal hayatları, ayrı dünyaları var. Evlenip de buraya gelen ve çalışmayan bayanlar haftaiçi gündüz spora gidiyor, brunchlara ve hobi aktivitelerine katılıyor ve farklı sosyal ortamlara giriyorlar.

Güvenlik konusunda içiniz rahat olsun, trafiğe çıkacaksanız temkinli olun. Çocuğunuz varsa burada servis mantığı yok, özel şoförünüz ile çocuğunuzu okula gönderecek veya siz bırakacaksınız. Yemek konusunda da sıkıntı çekmezsiniz. Tabi ki tüm Türk ürünlerini bulamıyorsunuz ama çok da uzak tatlar yok burada. Türk ürünleri ve restoranlarının sayısı da günden güne artıyor.

Gelirim, olmadı iş değiştiririm diyenler için: Bu ancak sponsorunuzun size NOC vermesi ile mümkün (ki genelde verilmiyor). Ülkeden kaçarım derseniz de sponsorunuzun size ülkeden çıkış izni vermesi gerekiyor. Yani tatile bile gitseniz sahibinizden izin alınacak. Eğer evliyseniz ve eşiniz size sponsor oluyorsa bu izinlerin hepsini size eşinizin vermesi gerekiyor.

Sonuç olarak Katar’a gelen bayanlara tavsiyem şu, kendinizi duygusal anlamda kıracak hiç bir şeye izin vermeyin burada. Çünkü ihtiyacınız olan nefesi alabilmek için kendinizi başka ülkelere atmak zorunda kalacaksınız. Bavulunuza güçlü sabrınızı alın, dağıtma hevesinizi de evinizde bırakın. Sizi hayatınızın en değişik tecrübesi bekliyor. Güzel mi olur, kötü mü bu kısmın sürprizini de siz kendi ellerinizle yaratacaksınız. Ve emin olun bunu başardıktan sonra dönüp baktığınızda kendinizle gurur duyacaksınız.

18 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. herospower dedi ki:

    Merhaba! Sitenizi Katar’a gelme ihtimalimiz olduğundan beri yani neredeyse 3 aydır takip ediyoruz eşimle. Bu yazınızda eşim için ülkeden çıkış iznini benim almam gerektiğini söylemişsiniz. Oysa ben çalıştığım ve eşimi de buraya aile vizesiyle getirip ID’sini aldıktan sonra rahat rahat ülkeden çıkabileceğini öğrenmiştim. Tamam bana exit permit lazım ama eşime de gerektiğini ilk kez sizden okuyorum.

    Beğen

    1. kataragelsene dedi ki:

      Merhaba, ülkede herkesin bir sponsoru (iş ya da eş) var ve herkesin ülkeden çıkış için sponsorundan exit permit alması gerekiyor.Eğer eşinize sponsor oluyorsanız sizin izin vermeniz gerekecek.Buna alternatif olarak multiple exit permit’e başvurursanız her defasında izin vermenize gerek kalmayacaktır.

      Beğen

      1. herospower dedi ki:

        Sizin yazınızdan sonra iş yerimle bu konuyu görüştüm onlar halen herhangi bir izine gerek duymadan eşimin ülkeden çıkabileceği konusunda ısrarlılar 😀 neyse bu ay sonu kendisi Türkiye’ye ziyarete gitmek zorunda, o zaman tecrübe edeceğiz.

        Beğen

      2. kataragelsene dedi ki:

        Super, belki de is yerine gore degisiklik gosteriyordur. Tesekkurler bilgi icin!

        Beğen

  2. Esra dedi ki:

    merhaba. kadınım ve öğretmen olarak gelmeyi düşünüyorum. ev kiralama şartları neler ve kira ücretleri hakkında bilginiz var mı? ayrıca başörtü zorunluluğu var mı? Katarda alacağım 1980 ABD Doları ile geçinmem mümkün mü? şimdiden teşekkürler.

    Beğen

    1. kataragelsene dedi ki:

      Merhaba, ev kiralariyla ilgili bir yazim vardi. 3000’den 20,000’e kadar degisebiliyor kiralar. (QAR). 1980 USD ev ve ulasim haric, net maas ise gecinebilirsiniz ama zorlanabilirsiniz – Katar icin dusuk bir maas. Basortu zorunlulugu sadece bazi devlet kurumlarinda gerekiyor, bunun disinda bir zorunluluk yok.

      Beğen

  3. Dalal dedi ki:

    Ben bir hemşireyim katar da çalışmak istiyorum. Hemşire maaşı ne kadar ? Ve sizinle iletişime girebileceğim WhatsApp veya e posta var mı ?

    Beğen

    1. kataragelsene dedi ki:

      Merhaba,
      Hemsireler hakkinda hicbir bilgim yok ve ozel kontak paylasamiyorum. Tesekkurler.

      Beğen

  4. Melike dedi ki:

    Merhaba esimin isi dolayisiyla qatar”a yerlesmemiz gerekiyor. Cok yeni evliyiz.yalniz kalmak basbasa kalmak bize iyi gelcek diye dusunuyorum ama orda yasamdan cok mu cabuk skliriz ?yoksa qatardaki iki kisilik dunyamiz bizi cok mu mutlu eder? Normalde de cok sosyal evden cikan biri degilim.

    Beğen

    1. kataragelsene dedi ki:

      Basbasa kalmak icin mukemmel bir yer 🙂 Yapacak seyler sinirli sayida ama kendinizi oyalayacak birseyler bulursaniz neden olmasin. Iyi sanslar!

      Beğen

  5. Yolcu dedi ki:

    Merhaba, uçağımız Katar da uzun süreli bir aktarma yapacak. Bu arada şehri turlayalım istiyoruz. Turkler için vize yok ama otel rezervasyonu filan göstermek gerekiyor diye bir şeyler duyduk. İşin aslını biliyor musunuz? Uçağımız inince bizi hangi prosedürler bekliyor? Bir de hızlıca uğrak yapabileceğimiz yerler nereler? Tavsiyelerinizi bekliyoruz.
    İyi çalışmalar.

    Beğen

    1. Merhaba, stopover icin otel istemiyorlar. Sadece Katar’dan aktarma yaptiginizin kaniti olan bir sonraki ucusunuzun detaylarini gostermeniz yeterli. Hava alaninda pasaport kontrolunden gecmeden once Discover Qatar masalari var, oraya ugrayip transit musterileri icin duzenlenen turlardan satin alabilirsiniz. Detaylar surada: https://discoverqatar.qatarairways.com/qa-en/transittours/
      Tur almak istemezseniz havaalanindan taksiye binip Souq Wakif’a gecebilir, oradan Museum of Islamic Art’a yuruyebilirsiniz.

      Beğen

  6. Anonim dedi ki:

    Merhaba ben 4 sinif öğrencisiyim ingiliz dili ve edebiyati bu yaz katar ‘ a gelmek istiyorum çalismak icin ne gibi isler yapabilirim 4 ay icin gelmem mümkün mü acaba

    Beğen

    1. Merhaba, is bulmadan Katar’da yasamaniz biraz zor cunku Doha cok pahali bir yer. Ustelik bir yerde calisabilmeniz icin sponsorunuzun olmasi gerekiyor. Linkedin ya da bayt.com’dan basvurularinizi yapin, is bulunca gelin derim.

      Beğen

  7. Ömer dedi ki:

    Merhaba.. Ben kamuda hemşire olarak çalışıyorum. Linkedin üzerinden başvuru yaptım. Deneme süresi diye bişey varmış 1 yıl kadar .O süre zarfında maaş ödeniyormuş.Sonrasında sözleşme yenileme veya başka yerde iş bulma da sıkıntı çeker miyim?

    Beğen

    1. Merhaba, Katar’da genelde her iş yerinde deneme süresi var fakat bu genelde 6 ay. 1. yıl sonunda NOC veriyorlar ise Katar içinde şirket/sponsor değiştirebilirsiniz (bazı şirketler vermiyor). Bu aşamada iş vereninize NOC verip vermediklerini sormanızı tavsiye ederim.

      Beğen

  8. ebru dedi ki:

    merhaba,

    katarda araba alabilmek için müdür,şef veya üst düzey bir pozisyondamı olmak gerekiyor?

    Teşekkürler,

    Beğen

    1. Admin dedi ki:

      Hayir, Katar’da oturumu olan herkes araba satın alabiliyor.

      Beğen

Yorum bırakın