Kafala Sistemi Nedir?

10565255_10152494847362038_57486528781130244_n

Bugün size kafala sisteminden ve yeni gelişmelerden bahsedeceğim. Kafala sistemi nedir, nerede uygulanır, biz Orta Doğu çalışanlarına etkisi nedir?

Kafala sistemi, körfez ülkelerinde uygulanan, sizi iş vereninizin emri altına sokan bir uygulamadır. İş vereniniz isterse pasaportunuzu elinde tutar, işten çıktığınızda izin vermedikçe başka bir şirkete geçemez ve hatta ülkeden bile çıkamazsınız. Ülkeye getirilen ve hangi şirket için çalışacağını bilmeyenler için bu durum içinden çıkılamaz bir hale gelebiliyor doğal olarak. Şiddet gören ya da cinsel tacize uğrayan, evlerde çalışan kadınlar öylece kaçamıyor, ya da parasını alamayan ve kendisine vaadedilenleri alamayan Hintli işçi ben gidip başka bir şirkete başvurayım diyemiyor açıkçası. Ama bu haksızlık demeyin, buraya gelirken bunu bilerek – iş vereninizi araştırarak gelin, çünkü bu gerçekten yapılıyor. 2008 yılında çalıştığım şirket sayesinde 6 ay boyunca pasaportumu görememiştim. Tatil için izin alacağımda 3-4 müdürümün onayı gerekiyordu ve çıkış iznimin verilmesiyle pasaportumu alıp ülkeden çıkabiliyordum. Bu da burada hapisteymişsiniz gibi hissettiriyor doğal olarak.

Bu aralar sistemin değişmesi söz konusu. Sene başında artık 2 yıl tek bir şirkette çalıştıktan sonra başka bir şirkete geçebileceksiniz dedikoduları dolaşmış olsa da son haberlere göre kontrat süresi biten kişiler sponsorunun iznini istemeden iş değiştirebiliyor olacak. Ülkeden çıkış izni reddedilenler için de farklı bir sistem geliştirilecekmiş. Ve bu kanun en az 1 yıl sonra hayata geçecekmiş.

Bence çok heveslenmeyin, kontratınızın bitmesi demek süreli kontrat yapmanız demek. Burada kaç kişinin süreli kontratı var, bu yine sponsorların mı işine yarayacak diye de düşünmeden edemiyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

Edit: Yeni sistem yürürlüğe girdi. Bu sisteme göre eğer kontratınız süresizse ancak 5 yıl Katar’da çalıştıktan sonra Katar içerisinde NOC almadan iş değiştirebiliyorsunuz.

 

Yorum bırakın