Katar’daki Sınıf Ayrımcılığı

Bugün size Katar’da her gün karşımıza çıkan sınıf ayrımcılığından bahsedeceğim.

Avrupa’ya gittiğinizde bunu yaşamazsınız belki ama burada statü farkı o kadar belirli ki.. Katarlı bir kadın ya da adam bankada, dükkanda sıra beklemez, çünkü ülke onundur, öyle davranır. Kaldırıma arabasını parkeder, arabasını size çarpıp, durmadan devam eder. Herşey onundur çünkü. Sahiptir ülkenin yollarına, dükkanlarına, insanlarına bile. Sri Lankalı, Filipinli kadınları çocuklarına baksın diye yanlarına alırlar, kendi kıyafetlerini giymesine izin vermez, statüsü belli olsun diye pijama ile gezdirirler yanlarında.

Otellerin önündeki taksiciler araçlarına bindiğinizde sizi araçtan atar ki otelden çıkacak olan Katarlıları götürebilsinler ve daha fazla para alsınlar. Bunu yapanlar genelde Hinti taksiciler. Hintiler işlerini bilir, çakallıkta bizimkilerle yarışır. Çakallıkta yarışsalar bile çok da akıllı oldukları söylenemez. Öyle zamanlar olur ki sizi çıldırtırlar. Genelde Araplar tarafından sevilmezler ama çok fazla Hintli olduğu için birbirlerini kollarlar. Hinti ve Pakistanlılar en az maaşı alanlardır, ülkelerinin fakirliği düşünülünce kendilerine göre zenginlerdir. Bazı ev sahipleri Hintilere, Pakistanlılara ev kiralamak istemez, bunu açık açık da söylerler.

Bazı ara sokaklarda Pakistanlılar yıkık dökük evlerde beraberce yaşarlar. Genelde ev içerisinde değil, dışarıda buldukları duvarların tepesine oturur muhabbet ederler. Önlerinden kadın başınıza geçmeye kalkarsanız pişman olursunuz.

Türkseniz, müslümansınız diye sevilirsiniz. Tunuslular, Mısırlılar, Lübnanlılar sever bizi, dizilerimiz baya ünlü ülkelerinde, üstelik politik ilişkilerimiz de oldukça sağlam Orta Dogu ile.

Filipinlilerin servis sektöründeki başarıları muazzam. Dürüst, temiz oldukları ve çalmadıkları için servis sektörü Hintli ve Pakistanlılardan ziyade Filipinlilerle çalışırlar. Restoranlardaki garsonlar, eve servis yapanlar, ofis sekreterleri genelde Filipinlidir.

Bir de Afrikalılar var, onlar daha cesur ve güçlü oldukları için taksilerin gece vardiyalarında ya da getir götür işlerinde çalışıyorlar.

Mısırlı erkekler hayatımda beraber iş yapmayacağım, zorunda kalmadıkça iletişim kurmayacağım insanlar. Kadınlara ya malmış gibi davranırlar, ya da sarkıntılık yaparlar. İşlerine gelmediği zamanlarda da ellerinden geleni ardına koymazlar.

Şirketlerde pozisyonlar ve maaşlar genelde nereli olduğunuza göre belirleniyor. Amerikalı bir uzmanın maaşı ile Hintli bir müdürün maaşı aynı olabiliyor, ya da sizden 10 yaş büyük bir Hintliye yöneticilik yaparken buluveriyorsunuz kendinizi. Türkler Amerikalı ve Avrupalının aldığı kadar almasa da Hintli, Pakistanlı, Filipinlilerden daha fazla alırlar. Zaten Türkleri uluslararası şirketlerde düşük pozisyonlarda göremezsiniz. Son zamanlarda Türk restoranlarına garson olarak gelenler olsa da önceki örneklerinden gördüğümüz üzere bir süre sonra onların da yerini Filipinliler alıyor. Bu nedenle Katar’a gelmeyi düşünen Türklere önerim, düşük maaşa kalifiye olmayan işler için Katar’a gelmeyin.

5 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. Doğukan dedi ki:

    Merhaba, ben ve eşim İstanbul’dan, Katar’a gelip orada yaşamak istiyoruz. Ben inşaat firmasında finans müdür yardımcısı olarak çalışıyorum. Eşim ise akademik kariyer düşündüğü için Ebelik üzerine yüksek lisans yapıyor. Katar’da benim çalışabileceğim pozisyon ( finans ile ilgili her alan ) için ne kadar maaş almam lazım ki Doha’da rahatça yaşayabilelim? Eşimin hocalık yapabileceği sağlık üniversiteleri var mı? ya da orada ki hastanelerde ebelik görevi çok yoğun mu rahat mı bilginiz varsa paylaşabilir misiniz?

    Beğen

    1. Merhaba, Katar’da yasayacaksaniz para biriktirebilmelisiniz, biriktiremiyorsaniz zaten burada yasamanin pek anlami yok. Bu nedenle ben tek kisi maasinin en az 20,000 QAR olmasini (ev, ulasim dahil) oneriyorum. Ingilizceniz iyiyse finans mudur yardimcisi olarak tum sirketlerde is bulabilirsiniz. Esiniz icin de yeni acilan Turk Hastanesi’ne ulasmanizi tavsiye ederim.

      Beğen

      1. Doğukan dedi ki:

        İlginiz için çok teşekkür ederim

        Beğen

  2. Gökay dedi ki:

    Merhaba
    Bazı bilgiler almam gerek. Herhangi bir iletişim bilginizi benim paylaşabilir misiniz ? Yakın zamanda oraya geleceğim ve aklımda sorular var. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    Beğen

Yorum bırakın