Katar’da Yaşarken Alman Vatandaşı ile Danimarka’da Evlenmek

IMG_8022.jpg

Dövizin uçtuğu bu günlerde çoğu kişi yurtdışına tatile gitmek yerine oralara yerleşme düşüncesinde. Türkler için (Çalışma izni açısından) Orta Doğu en kolay bölge olsa da Avrupa daha çekici seçenekler arasında. 

Avrupa’ya taşınabilmek için orada iş kurmanız, iş bulmanız ya da ev almanız gerekiyor. İş bulma en kolay çözüm gibi görünse de ne yazık ki Avrupa’da şöyle bir kural var; işverenler, bir pozisyon için aynı özelliklerde elemanı Avrupa’da bulabiliyorsa önceliği Avrupa Birligi vatandaşlarına vermeliler. Bu durum da ne yazık ki Avrupa’da yaşamak isteyen Türkleri zor duruma sokuyor. Ancak kodlama yapıyorsanız ya da modelseniz, yani pek yaygın bir işiniz yoksa ve serbest çalışabiliyorsanız çoğu Avrupa ülkesinin kapıları size açık. Bunun dışında seyrek de olsa uluslararası şirketlerde iş bulanlar, ya da Türkiye’deki veya Katar’daki uluslararası şirketlerinden yurtdışı ofislerine yatay geçiş yapanlar da yok değil. 

Katar’dan Almanya’ya nasıl taşınırım?

Katar gibi dünyanın dört bir yanından insanların geldiği bir ortamda kaderiniz bir anda değişebiliyor. Bir anda o güzel maaşınızı, harika işinizi, seyahatlerinizi bırakıp sevdiğiniz insanın peşinden nasıl gidersiniz diye planlar yapmaya, araştırmaya başlayabiliyorsunuz. Eh ne de olsa kimse Katar’da kalıcı değil.

Ben internette pek bir şey bulamamıştım. Olur da Katar’da bir Avrupalı ile tanışır da evlenmek isterseniz, aşağıda anlatacağım vize ve evlilik sürecindeki deneyimlerimiz belki bizim yaşadıklarımızı yaşayacaklar için bilgilendirici olur.

Ben Almanya’ya gelebilmek için tüm alternatifleri araştırırken Almanya’nın Türklere tanıdığı kolaylıkların, reklamı yapılmasa da oldukça fazla olduğunu gördüm. Örneğin, eğer 25,000 Euro sermayeniz varsa Almanya’da iş kurabiliyor, vergilerinizi düzgün bir şekilde ödedikten sonra 2 yıl sonunda kalıcı oturma izninizi alabiliyorsunuz.

Biz evlenmeye karar verdik ve sonrasinda gördük ki Almanya’ya Alman vatandaşı ile evlenerek gelen Türklere 3 yıllık oturma izni verilirken, diğer ülkelerin vatandaşlarına sadece 1 yıllık oturum veriliyor.

Evlenme süreci nasıl oldu?

Alman vatandaşı ile Almanya’da evlenebilmek için Almanya’dan evlenme vizesi almanız gerekiyor. Yani Almanya’da Schengen vizeniz ile evlenmeniz yasal değil ve ileride oturum alma sürecinizde sıkıntılar yaratabilir. Evlenme vizesine başvurmak için de Türkiye’den (ya da Katar’daki Türk Konsolosluğu’ndan) sanki Türkiye’de evleniyormuşsunuz gibi Evlenme Ehliyeti almanız gerekiyor. Ben Katar’daki Türk elçiliğine gittiğimde benden Katar mahkemesine gidip Katar’da da evlenmediğimi kanıtlamamı istediler ki bunu ancak Arapça biliyorsanız yapabiliyorsunuz. Üstelik bir de tüm belgelerin hem Turkiye’den hem de Katar’dan onaylanmış olması gerekiyordu. Bu nedenle biz de Almanya’nın evliligimizi tanıyacağı, hem de bu kadar belgeye ihtiyacımız olmayacak Danimarka’da evlenmeye karar verdik.

Başka bir Avrupa Birliği ülkesi olan ve Almanya’ya pek uzak olmayan Danimarka’da sadece Schengen vizesi ile evlenebileceğimizi öğrendik. Konsolosluktan aldığım nüfus kayıt belgesi (üzerinde bekar yazmalı), pasaport, Schengen vizem, ajans tarafından gönderilen form ve ülkeye giriş damgası orada evlenmemiz için yeterliydi.

Nikahtan sadece 1 ay öncesinden bulduğumuz Danimarkalı evlenme ajansı ile her şeyimizi email üzerinden hallederek tarihi Copenhagen City Hall’dan nikah günümüzü aldık. Tek yapmamiz gereken nikah tarihinden 1 gün önce dökümanların asılları ile kişisel olarak City Hall’a gitmemiz oldu. Bu noktada ajansa evlilik sertifikalarının apostilli kopyalarını almak istediğinizi belirtmeniz gerekiyor ki bu, evliliğinizi başka ülkelerde geçerli kılacak şey.

Danimarka’daki Evlenme Ajansları

Ajanslara gelince Google’dan arama yaptık ve 5-6 tanesini eledik. Her birinin sunduğu servisler farklı olmakla beraber, seçtiğiniz ajans Danimarka’daki nikah lokasyonunuzu da belirleyici oluyor. Almanya’dan kolayca geçilen adalar ya da başka ufak şehirler varken bizim tercihimiz Kopenhag olduğu için ‘Getting Married in Denmark‘ ajansını seçtik. Diğerleri nikah sonrası kutlama, pasta vs. organize etseler de bizim seçtiğimiz ajans sadece evlenmemiz için dokümanları kontrol etti, nikah günümüzü aldı, çeşitli önerilerde bulundu ve apostilli evlilik sertifikalarımız ile ilgilendi. Ücretler genelde aynı ve ajanslar, ne servisi almak istediğinize göre çeşitli paketler sunuyorlar. Biz ‘Essential Wedding Service’ paketi ve 4 apostil kopyası için toplamda 860 Euro verdik ki 1 apostilli kopya almanız da yeterli olacak.

Danimarka’da evlenirsem soyadımı değiştirebiliyor muyum?

Soyadı konusuna gelince, Danimarka’da yapılan çok uluslu evliliklerde soyadınızı değiştiremiyorsunuz. Soyadı değişikliğinin hem Türkiye’de hem de Almanya’da yapılması 2 aşamalı tabi.

Almanya’daki oturma izni ve kayıtlarımı etkileyeceği için ben ancak 4-5 ay sonra soyadımı değiştirebildim. Bunun en doğru yolu, Almanya’ya taşındıktan sonra her işinizi kendi soyadınızla halledip, oturma izni aldıktan sonra soyadınızı değiştirip (Standesamt’tan) oturma izni değişikliği talep etmek, ve sonrasında da oturum kartınızı yeniletmek.

Bundan sonra evliliğinizi Türk elçiliğine de bildirmeniz gerekiyor ki onlar da yine bir set doküman istiyorlar. Bu belgeleri Danimarka’daki Türkiye elçiliğine gönderiyorlar ve onlar da 2 hafta içerisinde soyadınızı Türkiye sisteminde değiştiriyorlar. Ancak bu işlem tamamlandıktan sonra Türk pasaport ve kimliğinizi değiştirmek için başvurabiliyorsunuz.

Katar’da yaşarken başka bir ülkede evlendim. Almanya’ya hangi vizeyle taşınacağım?

Şimdi gelelim vize konusuna. Danimarka’da evlendikten sonra, eşiniz Alman olsa da hemen Almanya’ya taşınamıyorsunuz. Oturum yaptığınız yerde ‘Family Reunion’ (aile birlesimi) vizesine başvurmanız gerekiyor. Bunu gerekli dökümanlarınızı topladıktan sonra (genellikle 2 kopyası isteniyor çünkü 1 kopya Almanya’ya gönderiliyor) VFS’ten randevu alıyor ve dökümanlarınızı kontrol ettiriyorsunuz. VFS size belgelerinizi geri vererek Alman Elçiliği’ne ne zaman gideceğinizi telefon ile bildireceklerini söylüyorlar. Birkaç gün sonra Almanya Elçiliği’ne giderek belgelerinizi teslim ediyor, VFS’e verdiginize ek olarak biraz daha para veriyorsunuz. Bu belgeler arasında Goethe’den almanız gereken, A1 seviyesinde Almancanızın olduğunu kanıtlayan bir sertifika var. Hiç bir yerde yazmasa da, eğer Turkiye’de okuduğunuz üniversiteniz Almanya tarafından kabul görüyorsa bunu vermeniz gerekmiyor.

Normalde vize icin 3 ay bekleniyor fakat benim vizem toplamda 1,5 ay içerisinde çıktı. Schengen’im iptal olmadı fakat Almanya’ya Schengen ile değil, bu yeni vizem ile girmem gerekti. 

Almanya’ya taşındıktan sonra işler bitmedi tabi. Oturum kaydınızı ve adresinizi bildirdikten sonra oturum kartı görüşmenize ve yabancılar dairesine (Auslanderamt) gitmeniz gerekiyor. Oturma izni 3 yıl veriliyor ve 3 yılın sonunda entegrasyon kursunu tamamlamış olduğunuzu ve B1 seviyesinde Almanca bildiğinizi kanıtlamanız, ve 300 soruluk entegrasyon sınavını gecmeniz ile pasaport almaya hak kazanıyorsunuz. Bunu başka bir yazımda detaylıca anlattım.

3 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. Berna Alsancak dedi ki:

    I want to marry my partner. But I don’t have enough finances in the Netherlands. If I want to get married in Denmark, the procedures are the same when I return to the Netherlands. can he still stay in Holland?

    Beğen

    1. Not sure about Netherlands but finances don’t really matter when it comes to marrying a European Union citizen.

      Beğen

Yorum bırakın