Katar’da Neler Oluyor

IMG_9562

Geçen haftalarda patlayan Katar ve Orta Doğu ülkelerinin arasındaki krizden hemen hemen herkesin haberi var. Suudi Arabistan öncülüğünde başlayan ve Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in de katılımıyla günden güne daha da büyümekte olan kriz ile Körfez ülkeleri, son yıllardaki en zorlu dönemlerini geçiriyor. Peki biz Katar’da yaşayanlar için hayat ne durumda?

Öyle uzaktan sanıldığı ve görüldüğü gibi süpermarketlerimiz boş değil. Bazı marketlerin boş raflarının resimleri sosyal medyada dolaşsa da ben Doha’da yaşayan biri olarak hiç bir marketi boş görmedim. Üstelik Turkiye’nin ve Iran’ın yardımıyla, Suudi Arabistan’dan getirilen Al Marai marka süt ürünlerinin marketlerdeki yerini Sütaş almış durumda. Bu durumdan Katar’da Sütaş ürünlerini görmeye alışık olmayan bizler mutlu olurken, Katarlılar da ürün etiketlerini okuyabilmek için Türkçe öğrenmeye başladılar.

İkinci asılsız gerçekse bizim ülkeden dışarı çıkamıyor olmamız. Etihad, Emirates, Gulf Air gibi havayolları şirketleri Doha’ya artık uçmasalar da Katar’ın Qatar Airways’ı var. Üstelik Doha aktarmalı Dubai, Bahreyn ya da Suudi Arabistan uçuşu olanların biletlerini gece gündüz çalışarak iade ediyorlar. Bu ülkelerde Qatar Airways’in ofisleri ve websiteleri de yasaklanmış olduğundan Facebook üzerinden bile iptal taleplerini kabul ediyorlar. Değişen sadece uçuş rotaları ve dolayısıyla uçuş saatleri. Suudi Arabistan üzerinden geçen uçaklar artık İran üzerinden uçuyor ve dolayısıyla örneğin Doha’dan Lübnan’a gitmek isteyen birinin uçuşu 3.30 saat yerine 5.30 saat sürüyor.

Bir de şu sosyal medyada dolanan Katar’ın ufacık hava sahasını gösteren harita var. Ülkeler hava sahalarını sadece kendi ülke sınırları içerisinde kapatabiliyorlar, bu nedenle Birleşik Arap Emirlikleri ya da Suudi Arabistan’ın olarak görünen hava sahasından Katarın uçakları geçebiliyor – yani ülkeden çıkamama durumu bu koşullarda imkansız.

Peki bunlar dışında turizm cenneti Dubai’de, Abu Dhabi ve Suudi Arabistan’da neler oluyor.. Suudi Arabistan’da otellerde artık Katar merkezli Al Jazeera kanalını izlemek, Qatar Airways logolu Barcelona forması giymek yasak. Birleşik Arap Emirliklerindeyse Katar’a sempati besleyen yorumlar ve sosyal medya paylaşımları yapmak hapis cezasına kadar gidiyor. Katar vatandaşları yanı sıra, Körfez ülkelerinde oturumu olanların – yani bizim de Dubai veya Abu Dhabi’ye girişimiz yasak.

Diğer ülkelerin aksine, körfezde en büyük Amerikan üssünü barındıran Katar’dan Suudi ya da Emirlik vatandaşları atılmadı fakat Suudi Arabistan vatandaşlarıyla evli olan ve orada yaşayanlar gibi karışık oturumu olan Katarlılar ailelerinden uzakta kalmak zorunda kaldı. Ailesi Dubai’de yaşayan Doha çalışanları ailelerini artık göremiyor. Bunun içinse Dünya İnsan Hakları devreye girmiş durumda. Katarlı büyük sirketler Qatar Petroleum ve Qatar Airways her zamanki çalışmalarına devam ediyor ve işlerinin aksamadıklarını duyuruyorlar. FIFA başkanıysa, bu durumun 2022’de Katar’da gerçekleşecek Dünya Kupası’nı etkilemeyeceğini belirtiyor. Yani Londra’daki gökdelenlerin %28’ine sahip olan Katar’ın durumu ‘business as usual’. Biz de umut ediyoruz ki bir an önce ilişkiler eski haline dönsün ve herkes rahat bir nefes alsın.

 

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s