Cairns ve Great Barrier Reef

 Avustralya’daki son rotamız Cairns’di. Plan, Great Barrier Reef’te dalış yaparak yeni yıla girmekti. Herşey planlanmıştı ve Uluru felaketimizden sonra umuyorduk ki Cairns bizi yüzüstü bırakmayacak.

Cairns, denizine girilmeyen bir sahil şehri. Queensland eyaletinde yer alan bu şehir, dünyanın yedi harikasından biri olan Great Barrier Reef’e yakınlığıyla turistleri de kendisine çekmiş durumda. Özellikle Asyalı (çoğunlukla Çinli) turistlerin bulunduğu şehirde Çin kültürünün etkilerini görmemek imkansız. Eğer Çin mutfağını seviyorsanız Cairns’i sevmemeniz mümkün değil çünkü her yer Çin restoranı dolu.

Şehrin ekonomisi turizme dayalı olduğu için turlar, yemek-içmek oldukça pahalı. Üstelik herşeyden hesapta olmayan, ekstra bir ücret çıkıyor. Eğer ufak bir bütçeniz varsa, Cairns’de zaman geçirmek biraz zor olacaktır çünkü gidilecek görülecek bir çok yer ve yapabilecek bir çok aktivite var. Cairns’den turlar ile Daintree yağmur ormanlarını, kuzey doğusundaki Cape Tribulation’ı ve koalaları sevebileceğiniz Port Douglas Wildlife Habitat’i da ziyaret edebilirsiniz. Bunun dışında skydiving, atv, snorkel ya da dalış turları alabilir, gezinizi daha heyecanlı hale getirebilirsiniz.

Cairns Havaalanı şehire çok yakın. O kadar yakın ki Esplanade Boardwalk isimli sahil yürüyüş yolundan uçakların havalanıp inmesini izleyebiliyorsunuz. Sadece bir sıkıntı var, o da sahil şehri olmasına rağmen Cairns’den denize girilememesi. Stingers isimli sezonluk ortaya çıkan iğneli deniz anası ve tabi ki tuzlu su timsahları öldürücü, ve bırakın denize girmeyi denize yaklaşmanız bile oldukça tehlikeli. Eğer Cairns merkezinde kalıyorsanız denize girmek yerine Esplanade Boardwalk’ta yer alan The Lagoon isimli 4,800 metre karelik devasa havuzda yüzebilir, etrafındaki çimlik alanda güneşlenebilirsiniz. Havuzun suyu tuzlu, hatta etrafında biraz kum bile var. Sabah 6’dan akşam 10’a kadar burada vakit geçirebilir, etrafındaki ücretsiz barbekülerden faydalanabilirsiniz. Parklarda piknik yapmak Cairns’de de çok yaygın fakat sigara içmek, alkol almak, cam bardak kullanmak ve hatta köpek gezdirmek bile halka açık alanlarda yasak. Etrafta pek polis görmüyorsunuz ama uyarı işaretlerine göz yummayın derim.

Nerede Kalınır?

Cairns’te kalabileceğiniz birkaç alan var ve hepsi birbirinden oldukça farklı. Bu nedenle nasıl bir yerde kalmak istediğinize göre seçiminizi yapabilirsiniz.

Cairns şehir merkezi: Biz şehrin merkezindeki Cairns Plaza Hotel’de kaldık. Yeryere yürüme mesafesindeydik fakat otelimiz 3 yıldızlı eski bir oteldi. Yüzme havuzu kullanılmayacak kadar küçük, kahvaltı ise ortalamanın altındaydı. Odada değerli eşyalarımızı koyacak kasamız yoktu, sorduğumuzda resepsiyondan günlüğü 7 AUD’ye kiralayabileceğimizi söylediler. Bunun yanında tur şirketini arayıp yerimizi konfirme etmemiz gerekiyordu. Resepsiyondakiler odamızdan arabileceğimizi söylediler fakat 1 dakikalık bir görüşme için 7 AUD ekstra ücretinden haber vermediler. Neyse ki Great Barrier Reef’te yılbaşı gecesini geçirdikten sonra 1 geceliğine hemen yan tarafındaki Rydges Esplanade Cairns Resort’ta kaldık. Her ne kadar 1 Ocak olduğu için oteldeki tüm yiyip içtiklerimize %15 ekstra ücret ekleseler de otel olarak çok daha iyi ve kaliteliydi.

Palm Cove veya Port Douglas: Biraz daha lüks otellerin bulunduğu Palm Cove ve Port Douglas şehir dışında. Port Douglas şehir merkezine 40 dakika uzaklıkta, Palm Cove ise biraz daha uzakta kalıyor. Port Douglas’tan merkeze gitmek için shuttle ayarlayabilirsiniz. Denize her ikisinde de girilemiyor ama denizin belirli bir bölümünü ağlar ile kapatmışlar, cesaretiniz varsa bu alanda yüzebiliyorsunuz. Ya da havuzu olan güzel bir otelde rezervasyon yaptırıp otelin tadını çıkarabilirsiniz.

Fitztroy Island: Feribot ile 45 dakika uzaklıkta bulunan Cairns’in güney doğusundaki bu adanın mükemmel bir denizi var. Adadaki Fitztroy Island Resort’ta ya da kamp alanında kalabilirsiniz. Denizde stinger ağı ya da herhangi bir uyarı yoktu, hatta bikinileriyle denize girenler bile vardı ama yine de dikkatli olmakta fayda var. Burada kalmayıp da günübirlik ziyaret etmek isterseniz 75 AUD vererek Cairns’den adaya ulaşabilirsiniz.

fitztroy
Fitztroy Island

Cape Tribulation and Daintree Wilderness Turu:

Turumuz, Port Douglas Wildlife Habitat’a ziyaret ile başladı. Burada hem kanguruları besledik, hem de koalaları kucağımıza alarak fotoğraf çektirebildik. Bu hayvanat bahçesine ziyaretimiz sanıyorum tatilimizin en etkileyici anlarındandı ve keşke daha fazla kalabilseydik ama önümüzde uzun bir gün ve yol vardı.

Daintree Ulusal parkı ve nehrinden geçip yağmur ormanlarının denizle buluştuğu yerde öğle yemeğimizi yedik. Burada yine denize yaklaşmamamız gerekiyordu, özellikle tur rehberimizin bir timsahın akşam deniz kenarında kamp yapan bir kadını öldürdüğünü anlattıktan sonra. Deniz kenarında biraz yürüyüş yaptıktan sonra yağmur ormanları içerisinde yürüyüşe başladık. Burada mangrovlar, kocaman örümcekler ve yeşil popolu karıncalar(rehberimiz bunların tadının çok güzel olduğunu söyledi) gördük. Bunlara bakarken bir yandan da acaba karşımıza yılan çıkar mı diye korkmadan edemiyorduk tabi. Bir yerde okumuştum, eğer ayaklarınızı tepe tepe yürürseniz yolunuza çıkmazlarmış. Ben görmemek için tepe tepe yürürken bir yandan da şöyle güzel bir yılan görsek nasıl da güzel olurdu aslında diye düşünmeden edemedim tabi.

En son olarak nehirde timsah gözlem turuna çıktık ve ardindan ev yapımı dondurma yiyebileceğimiz bir köye uğradık. Nehirde çok fazla büyük timsah göremesek de genelde ufak timsahları gözlemleyebildik.

mtalexandria.jpg
Daintree turundan Mt Alexandria Lookout

Great Barrier Reef:

2017’ye dünyanın bir harikası olan Great Barrier Reef’de girdik. Dalış meraklısı olduğumuz için Cairns Dive Centre ile 2 gün 1 gecelik bir dalış turu ayarladık. Tura iki kişi için 1,100 USD ödedik ama ödediğimizin karşılığını açıkçası pek bulamadık. Hayatımızın deneyimini umduğumuz gibi kalınabilir, uzun zaman geçirilebilir bir katamaranda değil, backpacker standartlarında bir dalış botunda geçirdik. Hayal kırıklığımız ufak, kokan, eski ve onarılmamış odamızı görmemizle başladı. Dalışlara dalış rehberinin de dahil olmaması bize bu turun deneyim yaşatmak için değil, tamamen para kazanmak için yapıldığını kanıtladı. 10 kişilik rehbersiz kaotik dalışlarımızın yanında bota her sabah yeni insanlar geliyor ve eskileri gidiyordu, bu da var olan kaosa daha da fazla kaos katıyordu.

Bize devamlı go pro kiralayabileceğimizden, su altında çektikleri fotoğrafları (1 fotoğraf 20 AUD) satın alabileceğimizden ya da ekstra dalış lisansı alabileceğimizden bahsedildi. Böylesine harika bir su altı olması gereken, dünyaca ünlü Great Barrier Reef’te su altını bilen bir rehbere ihtiyacımız vardı ve 1 rehbere kişi başı 15 AUD veriyorduk, üstelik 1 rehber ile 8 kişi beraber dalsak da. Dalış hocalarının pek umrunda değildik, sattıkları ek hizmetleri almayınca suratları da düşüyordu ki dalış yapanlar bilir, bu bir zevk işidir ve bunu ticarete dökmek dalış sporuna aykırıdır.

kangaroo_explorer.jpg
Kangaroo Explorer – Yilbasini gecirdigimiz dalis teknesi

Yemekler güzel ve çeşitliydi. Akşamları bir aktivite yoktu fakat bottaki bardan bira ya da şarap satın alabiliyorsunuz (ertesi gün dalış yapacaklara limitli olmak kaydıyla). Telefonlarımız tabi ki çekmiyordu denizin ortasında ve yılbaşı gecesindeki köpek balıklarıyla dolu gece dalışından sonra biz biramızı alıp botun kimsenin gitmediği ön kısmında oturduk.Milyonlarca güney yıldızının altında ışık, telefon, gürültünün olmadığı bir yerde oturarak büyülü saatler geçirdik. Sadece bütün gün yaptığımız dalışlardan sonra yorgunduk ve saat 10’da uyuduk, gece yarısı için alarmı kurarak tabi.

Su altına gelirsek, Maldivlerde ya da Endonezya’daki Gıli Adalarındaki kadar etkilenmedik. Bu kayalığın ne tarafında olduğumuza ya da mevsime bağlı da olabilir fakat şu altı da üstü gibi hayal kırıklığıydı. Birkaç köpekbaliği, su üzerinde de birkaç deniz kaplumbağası gördük.

Cairns’e dönüşümüzde bizi otele bırakması gereken aracın organizasyonunu yapamadıklarından limandaki kaldırımda bir süre oturup ikinci aracın gelmesini bekledik. Sonuç olarak 4 yıldızlı bir hizmet parası vererek backpacker servisi aldık.

Eğer dalış için Great Barrier Reef’e gitmeyi düşünüyorsanız ve bizim gibi güzel otellerde kalmaya alışıksanız, aşağıdaki opsiyonları da değerlendirin derim. Bu arada turları bizim gibi önceden ayarlamanıza gerek yok, Cairns’de her yer tür şirketi dolu.

1 – Helikopterle günü birlik Cairns turu yapabilirsiniz. Cairns çıkışlı turlar 300-350 AUD civarında.
2 – Günübirlik şnorkel/dalış turu satın alabilirsiniz (100-150 AUD)

Cairns’te 1 gece daha kaldıktan sonra Avustralya’yı enteresan hatıralarımız ile terkettik. Beklediğimizin çok daha altında tecrübeler yaşadık ama Avustralya’ya bir şans daha verirsek araba kiralayarak roadtrip yapmaya karar verdik.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s