Zanzibar: Hakuna Matata!

13165963_10153402724877038_6023629227218149034_n
Geçen haftasonunu Hint Okyanusu’na bakan, Afrika’nın doğusundaki cennet, Zanzibar’da geçirdik. Doha’dan 7-8 saatlik bir uçuşla Dar Es Salaam’a inerek, buradan da pırpırlı uçaklarla 20 dakikada kendimizi adada bulduk. Adaya Doha’dan direk uçuşlar var, ya da yine Dar Es Salaam’dan feribotla geçiliyor ama zaman kaybetmemek adına bizim için en uygunu bu şekilde oldu.

Bir Afrika kenti yerine Oman’ı andıran ama pek de etkileyici olmayan Stone Town’dan beyaz ince kumlu sahillerine, bozuk yollardan mükemmel yeşil doğasına kadar gördüklerimiz ile Zanzibar 3 günlük bir gezi için yeterli diyebilirim.

Eğer Zanzibar’ı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız Stone Town yerine adanın doğu tarafındaki otelleri tercih edin derim. Her ne kadar şehir merkezine uzakta olsa da görmeye ve yaşamaya değer. Suyun çekilip yükselmesiyle hem mükemmel fotoğraflar çekebilir, hem değişik deniz kabukları toplayabilir hem de güneş tam tepedeyken kartpostalı andıran denizinde yüzebilirsiniz.

Zanzibar hakkındaki bilgilere gelince, Tanganika ve Zangibar (zencilerin sahili) birleşerek Tanzanya ve Zanzibar ortaya çıkmış. Halkın %95’ı Müslüman ve konuştukları dil Svahili. Birkaç Svahili kelime öğrenerek gitmenizi tavsiye ederim ki etrafınızdaki insanlar size Jambo Jambo (merhaba) diye bağırınca korkup kaçmayın. Asanti sana (teşekkürler), karibu(hoşgeldin), hakuna matata (herşey yolunda) da genelde duyacağınız kelimeler. Şehirde dolar ve Tanzanya şilini geçerli. Taksi, hediyelik eşyalar, vergiler ve oteller pahalı zira geçimlerini sadece turizmden sağlıyorlar.

Ülke, bir süre Oman’ın başkentliğini yapmış olup sonrasında bağımsızlığını kazanmış. Bu nedenle Stone Town’da gezerken bir çok Omanlı eserine, evlerine rastlayacak, kafalarına taktıkları Omani kepleri göreceksiniz. Zanzibar hakkında benim önceden duymamış olduğum bir önemli bilgi daha, Queen’in solisti Freddy Mercury’nin burada doğmuş olması oldu.

Adada baharat üretimi ve ahşap sanat eserleri oldukça yaygın. Dünyanın en büyük karanfil ve karabiber üretimi burada yapılıyor. Spice turlara katılarak bu baharatların tarlalarını gezme şansınız var.

Biz daha çok deniz kenarı ile ilgilendiğimiz için dalış yapmak istesek de sezon henüz yeni açıldığı ve çok fazla dalış klübü olmadığından bu şansımızı kaybettik. Eğer böyle bir planınız varsa gitmeden önce rezervasyon yaptırın mutlaka. Bizim gibi kısa zamanınızın tümünü deniz kenarında keyif yaparak değerlendirmek istemezseniz de Prison adasını ya da adanın kuzeyindeki Nungwi ve Kendwa plajlarını ziyaret edebilirsiniz.

Zanzibar’a ne zaman gidilir derseniz, en uygun dönem Haziran ve Ekim arası. Nisan, Mayıs ve Ekim ayları ise en çok yağış aldığı aylar. Biz Mayıs başı gitmemize rağmen yağmur yağmadı. Hava sıcaklığı ise mükemmeldi.

Gece hayatı ile ilgili yorum yapamayacağım çünkü adanın diğer tarafında kalıyorsanız Stone Town’a geçişiniz 1 saati alıyor. Biz de haliyle gecemizi gündüzümüzü Melia Zanzibar’da geçirdik. Oteli kesinlikle tavsiye ederim. Herşey dahil programının olduğu otelde gündüzleri Gabi Beach’te hamağınızda margaritanızı yudumlayıp, akşamına da Jetty Restaurant’ta harika tapasları tadabilirsiniz. Restoran için otele girer girmez rezervasyonunuzu yaptırın, biz ilk gün için yer bulamadık.

Peki bu 3 günlük tatil bize ne kadara mal oldu? Doha-Dar Es Salaam, Zanzibar-Doha uçak biletleri ve otelde konaklama haricinde kişi başı maliyetlerimiz:

Tanzanya vizesi kapıda 50 dolar (girişte aşı karnesi sordular ama olmayınca çok da umurlarında olmadı)
Dar Es Salaam’dan taksiyle iç hatlara geçiş ve pırpırlı uçak 65 dolar
Zanzibar’a gidişte ödediğimiz 10 dolar vergi
Zanzibar havaalanından otele taksi 60 dolar
Otelden Zanzibar’a dönüş ve 2 saatlik şehir turu 90 dolar

Mauritius, Maldivler ve Seyseller ile aynı denizi paylaşan Zanzibar’a tekrar gitmeye değer mi derseniz, kesinlikle değer! Üstelik dönüş yolunda Kilimanjaro aktarmalı uçarsanız Afrika’nın en yüksek dağını görme fırsatı da bonus.

Yorum bırakın