Katar Hakkında En Çok Merak Edilenler ve Veda

Katar’daki ikinci turumun sonuna geldim. Çoktandır yazmıyorum biliyorum çünkü aslında Katar ile ilgili yazacak pek birşey kalmadı. Malum ülke ufak – belirli bir süreden sonra da ne yazmaya ne de burada yaşamaya motivasyonunuz oluyor.

Bu son yazımda yorumlarda en çok sorduğunuz sorulara yanıt vermek istiyorum;

1- Katar’a gelsem orada iş bulur muyum?

Katar’a işsiz gelmeyin. İşsiz gelirseniz kalacağınız en ucuz otelin geceliği 250-300 QAR (şu an neredeyse 400 TL). Burada Airbnb, Couchsurfing vs. de çok yaygın olmadığı için ücretsiz ya da ucuz bir yerlerde kalırım düşünceniz olmasın.

Ulaşım için ya taksiye bineceksiniz, ya da araba alacaksınız. Katar’da metro henüz yok ve otobüs de çok yaygın değil. Yürümek zaten söz konusu değil bu sıcakta.

“Çok param var, bunların hepsini ne kadar süre olursa olsun karşılar yine iş bulurum” derseniz ve gelip işinizi de bulursanız işe başlamanız için yine en azından 1-2 ay beklemeniz gerekecek. Çünkü şirketin size sponsor olması, bunun için sizin sağlık testlerine girmeniz, çalışma vizenizin çıkması gibi işler ancak en kısa bu kadar zamanda halloluyor. Bir de burası Katar, Araplar iş yapma konusunda oldukça yavaşlar.

Kısacası işsiz Katar’a gelir de iş bulurum diye düşünmeyin. Çok paranız varsa Avrupa’ya hatta Uzak Doğu’ya gidin, oralarda iş bulana kadar harcayacağınız para Katar’da harcadığınızın yarısından da az olacaktır.

İlla ki Katar’da çalışacağım derseniz de bayt.com ya da Linkedin‘den başvurunuzu yapın, işi alın ve çalışma vizeniz çıkınca gelin. Aman ciddi bir hastalığınız varsa herşeyi bırakıp gelmeyin çünkü Katar’da oturum almak için önce medikal testlerden geçiyor olacaksınız.

2- Katar’dan teklif aldım, orada yaşamak için ne kadar para kazanmam gerekir?

Katar’a gelmek için ne kadarın yeterli olacağına değil, ne kadar biriktirebileceğinize bakın. Çünkü Katar’da yaşamak kolay değil, illa ki yurtdışına çıkmak, Türkiye’ye dönüp ailenizi görmek, nefes almak isteyeceksiniz. Medeniyeti özleyeceksiniz ve sağlıklı düşünebilmek adına – özellikle de yalnız yaşıyorsanız- bu şart. Katarlılar bile eskiden haftasonları Dubai’ye kaçarken blokajdan sonra Türkiye’ye kaçar oldu – eh talep artınca fiyat da artıyor haliyle.

Eğer tek kişiyseniz ve Türkiye’deki standartlarınızda yaşamak istiyorsanız, ev kiranız minimum 7,000 QAR olacak. Ulaşım, yemek, internet, telefon, eğlence ve seyahat masraflarınız ile bu rakam çok daha yukarılara çıkacak. Bu nedenle en az 15,000 QAR (aylık brut yani ev ulaşım vs. dahil) almıyorsanız Katar’a gelmenizin hiç bir anlamı yok. Evliyseniz daha fazlasını almanız gerekiyor çünkü seyahat masrafları (ki en pahalı masraflardan biri) iki katına çıkacak. Buradan Istanbul’a gidip dönmek düşük maliyetli Pegasus ile bile kişi başı 3,000 TL. Bayram tatili zamanlarını siz düşünün artık..

Evet trafik yok, çok zamanınız var, çok kültürlü (!) bir ortamda çalışıyor olacaksınız – kulağa ne kadar güzel geliyor böyle – ama Katar’da 3-5 yıldan fazla yaşamayacaksınız ve geri dönerken (ki mutsuzsaniz bu iş bulmadan dönme seviyesine kadar gelebilir) birikmiş bir paranızın olması şart. Yoksa Hintlilerini ve sıcağını çektiğinize değmez cennet Türkiyemiz varken.

3- Katar’da şirket kurmak istiyorum, restoran açmak istiyorum. Nasıl yaparım?

Açıkçası iş kurmak ile ilgili pek bilgim yok fakat önceden Katarlı biri ile ortak olmanız şartken su an bu durum daha da kolaylaştırılmış durumda. Özellikle Türkseniz hemen Katar’da yaşayan ve iş kurmuş biri ile kontağa geçin ve detayları öğrenin. Son zamanlarda çok fazla Türk restoranı açıldı – bu rakam kesinlikle artacaktir.

Katarda iş arayanlar – okuduğunuz herşeye inanmayın, orada bir şirkete girmeden önce araştırın ve Katar’da yaşamış olanlara danışın.

Geçenlerde gazetelerde Katar Havayolları’nın harika kabin memuru pozisyonu şartlarından, çok para verdiklerinden, eşyalı ev sağladıklarından bahsedildi. Akın olmuş İstanbul’daki görüşmelere.

Dünyayı gezmek güzel, çalışırken geziyor ve para da kazanıyorsunuz fakat kimse evinizi başkasıyla paylaşmak zorunda olduğunuzdan, eve giriş çıkış saatlerinizin ve eve girip çıkanların devamlı kontrol edildiğinden, alkolün kesinlikle yasak olmasından ya da çılgın çalışma koşullarından bahsetmemiş. Yani o akın edilen iş sizin oluyor ama bir bakıma şirkete bağımlı yaşıyor ve bir de evinizi Pakistanlı ya da Hintli biriyle paylaşmak zorunda kalıyorsunuz. Kadınsanız 5 yıl evlenemiyorsunuz mesela, ya da çocuk yaptığınız an şirketten atılıyorsunuz. Kimse bunları işe alınmadan anlatmıyor tabi, ülkeye geldiğinizde bunlar gibi sürprizlerle karşılaşıyorsunuz. Bu nedenle Katar’da yaşayan ve çalışanlara danışmadan, sorgulamadan gelmeyin zira sonra pişman olursunuz.

Haydi kalın sağlıcakla..

2 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. Yusuf dedi ki:

    Merhaba, ben Katar’a YLSY programı ile doktoramı yapmak için gitmek istiyorum. 2750 dolar burs veriliyor. Sizce bu para ile orada idare edilir mi acaba? Bir de sonrasında evlilik felan olursa ailemi oraya getirmem ile maddi noktada nasıl bir durumla karşılaşırım bilemiyorum. Tavsiyelerinizi isteyecektim. Cevabınızı dört gözle bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

    Beğen

    1. Merhaba, Katar’da rahatca yasayabilmeniz icin en az 15,000 QAR öneriyorum fakat eviniz ve yol masraflariniz karsilanacaksa- yani verilen para direk cebinize girecekse 2750 USD (10,000 QAR) da yeterli olacaktır. Dolar Qatar‘da sabit, bu nedenle kur sıkıntı olmayacak. Size önerim neleri karsiladiklarini ogrenmek, eger kalacak yer veriliyorsa yol masrafinizin ne kadar olacagini hesaplamak. Hic bir sey karsilanmiyorsa, Katar’ın pahalılığında bu miktar ile yaşamak zor olacaktır.

      Beğen

Yorum bırakın